Jeep – hlava motoru

Z hlavy teče voda okolo výfukového a vstupního potrubí, musím to proto odstrojit a zkontrolovat, kde je problém. Naštěstí je to jen prasklinka v zátce na hlavě motoru.

Nejdříve jsem si to raději pořádně nafotil, abych měl zdokumentováno, kam která hadice vede. Potrubí sundám vcelku i s karburátorem, a budu muset odpojit i lanko plynu. Nejdříve jsem tedy sundal vzduchový filtr a pak jsem poodpojoval všechny možné hadice co vedou ke karburátoru. Pak jsem odpojil přední část výfukového potrubí co vede k tlumiči od paroží. Nakonec jsem postupně povolil šrouby na paroží. Docela chytře je uděláno to, že v předu není vyšroubovávací šroub, ale je tam napevno a vyšroubovává se jen matka, takže se tam potrubí pěkně opře při demontáži/montáži.

Po odstrojení a kontrole těsnění bylo podle rezavé stopy vidět, odkud to přesně teče. Omyl jsem to a hledal prasklinu nebo netěsnost. Je tam bohužel prasklinka. I když ještě teď koukam na poslední dvě fotky, skoro to vypadá spíše na to, že voda teče okolo toho spodního šroubu. Hlava je z litiny, tak snad to půjde zavařit, nebo třeba tam udělat závit a zašroubovat šroubek a utěsnit. No nevím, uvidíme, co na to odborník. V nejhorším případě se hlava dá sehnat, bez cla a dopravy by mohla být za nějakých 180 dolarů, s poplatky počítám jednout tolik. No uvidíme.

Když jsem ještě teďka zkusil, dolít vodu do chladiče, abych zkusil zda to skutečně tou dírkou teče, tak to je opravdu ona. Jak tak ale koukam ještě znovu pořádně na tu hlavu, připadají mi ty tři prohlubně jako zátky, nejlíp je to vidět na té úplně napravo, tak že by to byla jen prasklá zátka? Zkusím se ještě pohrabat v dokumentaci, a třeba je to tak 🙂

Výměna zátky se zdá se povedla. Kamarád automechanik měl zrovna doma 22mm zátku, kterou jsem potřeboval. Musel jsem ji malinko rozšířit a pro jistotu jsem jestě pomazal plochu silikonem, aby to pořádně těsnilo. Zkušební jízda také v pohodě.