Jeep – ukazatel teploty a paliva

Protože neukazoval budík teploty vody v motoru a taky špatně ukazoval stav paliva, sundal jsem přístrojovou desku. Taky neukazuje otáčkoměr, ale řadím podle zvuku motoru, tak to až tak nepotřebuji. Spíš chci, aby to bylo všechno v pořádku funkční.

Po rozebrání hlavního budíku, kde je teploměr a palivoměr jsem po rozebrání teploměru zjistil, že je jenom utržený drátek. Zapájel jsem ho a proměřil odpor. Našel jsem několik výborných stránek, kde je popsán postup kontroly budíků. (tady, tady) Čidlo teploty v motoru jsem musel vyměnit, to bylo v háji.

Ukazatel paliva vypadá v pořádku, co jsem si ale na něm všiml, že není originál, je na něm azbuka 🙂 zas něco dokonale okopírované, že to padlo i do Jeepa. Musel jsem tedy sundat nádrž, abych se dostal k plováku a zkontroloval. Nádrž je přišroubovaná zepodu na rámu, takže jsem ji musel pomalu spustit kousek dolů, abych mohl odpojit hadičky. Pak jsem ji spustil až na zem a odpojil elektriku. Bylo ještě nutné odšroubovat plnící hrdlo. Plnící hadice byly obě zpuchřelé, tak jsem pořídil nové a vyměnil. K plováku jsem se dostal poměrně snadno, stačilo pootočit zajišťovací podložkou a plovák šel vytáhnout. Musel jsem trošku ohnout plíšek, aby pěkně jezdil po odporovém drátu. Sací trubička byla volná, byto třeba ji ještě zaletovat cínem, aby se nepohybovala.

Namontování nádrže šlo poměrně snadno, pomáhal jsem si heverem a nejdříve jsem ji přichytil vzadu a pak postupně zvedal a přichytil předek. Po dotažení šroubů jsem nastartoval a všechno v pohodě, oba ukazatele ukazují. Paráda!