Jeep – povinné ručení

Po provedené testaci historického vozidla už nebyl důvod proč platit normální pojistku, zašli jsme tedy s přítelkyní do pojišťovny oznámit změnu a chtěli jsme úpravu smlouvy.

Bylo to mezi svátky, pojišťovák tam neměl tehdy PC, tak se omluvil, ať se zastavíme po novém roce. Po novém roce tedy došlo k sepsání nové smlouvy, která měla nahradit stávající. Pro tuto úpravu stačí Technický průkaz a protokol o provedené testaci. Vše vypadalo téměř ok, jen ten pojišťovák vypadal, jako by historické vozidlo pojišťoval poprvé. Smlouva podepsána, od března už za nižší peníze.

Za pár dní ale přišla složenka na další období za tu původní částku. Telefonát s tím pojišťovákem nic nevyřešil a pár dní se nic nedělo. Tak jsem tedy mailem kontaktoval oddělení stížností pojišťovny. Po urgenci přišla suchá odpověď o tom, že pojišťují jaho historická jen vozidla starší 10(!) let a s průkazem historického vozidla. Průkaz historického vozidla ale slouží jako náhrada technického průkazu pro vozidla se zvláštními registračními značkami (zelené tzv. veteránské značky). Odepsal jsem tedy té paní z pojišťovny, že se opravdu nehodláme zbavovat bílých značek a technického průkazu, a pokud její pojišťovna opravdu nepojišťuje jako historická vozidla ta, která jsou starší 30 let a splňují podmínky testace na historickou původnost, tak že půjdeme jinam.

Protože se dále nic nedělo, zašel jsem si tedy na pobočku jiné pojišťovny, předložil technický průkaz a protokol o testaci a paní na přepážce mi sdělila, že tyto doklady pro pojištění stačí a vypočetla roční pojistné. Dále už nebylo třeba na nic čekat. Dát značky do depozitu, tím se okamžitě a bez nutné výpovědní doby ukončí smlouva(y) u předchozí pojišťovny.

S technickým průkazem, kde přibyl záznam o uložení do depozitu se v pojišťovně ukončila smlouva, i ta druhá co vlastně ani nezačala – ono člověk nikdy neví, lepší je mít to potvrzení, že smlouva byla ukončena. Pak už stačilo jen v nové pojšťovně uzavřít pojistku a dojít si zpátky pro značky. Když jsem si před touto akcí volal na dopravní odbor, jakou nejkratší dobu mohou být značky v depozitu, paní hned věděla která bije a řekla, že třeba i jen pět minut a že se to kvůli pojštění takhle běžně dělá.

Všechno dobře dopadlo a ve stodole teď stojí historické vozidlo na normálních bílých značkách se sníženým ročním povinným ručením.