Jeep – motor a další

V poslední době jsem se soustředil na motor a související věci. Od kamaráda jsem si půjčil stroboskopickou lampu na prověření předstihu a taky jsem třeba odvzdušňoval brzdy včetně hlavního válce.

První věc co zlobila už delší dobu, bylo to, že někde byla nějaká netěsnost v přívodu paliva, někde to nasávalo vzduch. Zkontroloval jsem hadičky od nádrže až k pumpě a u nádrže jsem pro jistotu také vyměnil. Pořád to nepomáhalo. Pak jsem rozebral pumpu, jestli třeba není poškozené těsnění okolo membrány. To vypadalo v pořádku a ani okolo kalíšku s filtrem to nevypadalo na netěsnost. Nakonec to bylo v přívodní trubiččce, ta se v odlitku horní části pumpy protáčela. Zjistil jsem to, když jsem povoloval svírací pásek na hadiččce – bylo slyšet syčení vzduchu. Protože tam nemám originál pumpu, ale nějakou škodováckou, vyrazil jsem s tou horní částí na vrakoviště a za stovku koupil celou pumpu. Spodní část jsem nechal na bloku motoru a zkombinoval to s tou z vrakoviště. Do benzínu už se nepřisává vzduch a když po nějaké přestávce v jízdě chci znovu nastartovat už to chytne hned, aniž by bylo nutné nějakou dobu točit nebo pumpovat pumpou ručně.

Protože jsem chtěl zjistit, jestli je správně nastaven předstih, půjčil jsem si od kamaráda stroboskopickou lampu. Ta se připojí na rozdělovač do výstupu, který jde ke svíčce do prvního válce – je úplně vepředu auta. Do toho kabelu se pak zpátky připojí přívod ke svíčce. Pak se připojí napájení lampy k baterii. Podle grafů a dokumentace má být předstih při 1600 otáčkách asi 9+-2 stupně. Měření se provádí při odpojené a zacpané podtlakové hadičce co vede k rozdělovači. Stupnice pro odečítání předstihu je vpředu motoru pod vodní pumpou.

Také jsem pořádně odvzdušnil brzdy a to včetně hlavního válce. Nejdříve jsem hadičky nedokázal správně utěsnit, že jsem si válec spíš zavzdušňoval. Pak mě ale napadlo, že do závitu ve válci by mohly pasovat odvzdušňovací šrouby, které jsem jako jedny z prvních vyměnil. Pasovaly – na ně jsem pak navlékl hadičky a mohl jsem pořádně válec zbavit bublin vzduchu. Při montáži válce zpátky na posilovač brzd jsem pořádně očistil styčné plochy, aby to pěkně dosedalo. Také jsem pod matice dal ještě pérové podložky, aby to pěkně přitlačily a fungoval lépe podtlak v posilovači brzd. Nakonec jsem postupně úplně vypumpoval pedálem starou brzdovou kapalinu. Musel jsem dolévat často do nádobky, abych to zase znovu nezavzdušnil. Nakonec jsem klasickým způsobem odvzdušnil brzdy u kol – pravé zadní, levé zadní, pravé přední a nakonec levé přední. Brzdí to o poznání lépe.

Stávalo se mi také, že zlobilo zapalování, dost často se uvolnily kabely na válci 2 a 3. Na třetím válci se mi i kabel urval z takového toho plíšku co se pak nacvakne na svíčku, takže jsem ho musel zkracovat a opravovat pomocí kombinaček a šroubováku. Vždycky když se motor zahřál, tak to pak zlobilo. Koupil jsem tedy nové kabely a vyměnil.

Pro případ nepříznivého počasí jsem také pořídil praktickou skládací plátěnou střechu. Teď už se může jet i na nějaký delši výlet bez obav, jestli nezačne třeba pršet.

Také jsem se byl podívat na minisrazu Jeepů v Milovicích. Bylo to takové poježdění po bývalém vojenském prostoru, pomocí vysílaček jsme si během jízdy povídali a navigovali. Bylo to pěkné odpoledne s fajn lidmi.