Jeep – blok motoru

Po posledním poježdění ve sněhu jsem si na bloku motoru všimnul stékající vody. Když jsem to otřel, zjistil jsem prasklinu.

Vypadá to, že už tam byla delší dobu a jen jsem si toho nevšiml dřív. Chladící kapalina nezmrzla, a i kdyby, vyletěly by nejdřív asi protimrazové zátky. Co s tím – je to litina, tak by to snad mělo jít svařit. Nakonec mi zkušenější poradili, že to stačí zalepit speciálním lepidlem na kov. Je to bezpečnější bez pnutí a vydrží to. Včera se tu teda stavil kamarád a ruční frézkou v místě praskliny vyfrézoval drážku. Ještě před tím jsem ale blok očistil arvou, aby se to zbavilo nečistot a mastnoty. Nebylo nutné sundavat výfukové a plnící potrubí, bylo to tam celkem přístupné. Jako lepidlo kamarád použil osvědčené LOCTITE 3450 A&B Hysol. Je to takové dvojsložkové lepidlo ve dvou spojených injekčních stříkačkách. Venku bylo asi 6 stupňů nad nulou, tak se tohleto dalo dělat. Před aplikací lepidla jsem místo ještě trochu ofoukal horkovzdušnou pistolí a připravil větrák s teplým vzduchem, aby zespod foukal na místo lepení.

Kamarád postupně zalepil celou prasklinu a stěrkou pěkně rozetřel lepidlo. Větrák jsem tam nechal asi hodinu a půl foukat, aby to pěkně vytvrdlo. Vypadá, že by to mohlo fungovat. Tímhle lepidlem kamarád lepil blok motoru u Mercedesu, který měl být jen na dojezd, nicméně majitel s ním už třetí rok bez problému jezdí. Možná to ještě bude třeba nějak zkulturnit, ale to zatím neřeším, hlavní je, že to bude fungovat.

Když už jsem byl v těch opravách, rozebral jsem ještě i A/C pumpu a vyměnil zpuchřelou membránu. Olej do benzínu se sice nedostával, zato se tam někudy dostával vzduch, tak jsem ještě lepidlem zalepil i možné netěsnosti okolo trubiček. Je to taková bolístka téhle pumpy ze škodovky, že jak je tam ta trubička zalisovaná, časem se uvolní a začne si pak přisávat vzduch.

Taky jsem trošku opravil sání vyměnil tu barevnou lepící pásku za černou, ať to tam nebije do očí. Na funkci to nemá vliv, jen to líp vypadá 🙂

Pokud bude ještě trochu víc sněhu, zase bych si rád zablbnul. Posledně to byla docela sranda. Jo a abych nezapomněl, přítelkyně mě na vánoce naprosto překvapila – už máme Jeepy dva 🙂