Programování mIRC VII. – Dálkové skripty (úvod)

Dálkovou sekci naleznete v Nástroje/Dálkové… . S touto pokročilejší částí mIRC můžete pěkně vytvářet věci, které normálně vyžadují pokročilé skriptování nebo speciální bot software…

Věci jako: nabízení souborů (XDCC seznam); odezvy na určitý text v kanále nebo soukromém okně; vlastní nastavení CTCP odezev; nastavení různých uživatelských úrovní pro vaše přátele; …skoro cokoliv co se stane na IRC může obdržet automatickou odezvu a vaše odezva může použít téměř kterékoliv příkazy mIRC nebo IRC.

Syntaxe Dálkových může být někdy trochu komplikovaná, ale je to jednoduché rozšíření formátů vysvětlených v předchozích sekcích Aliasů a Menu. Pokud těmto věcem rozumíte, včetně Stringů, pak prosím pokračujte. Pokud ne, vraťte se a přečtěte si (znovu) Sekce 1 a 2. Informace zde obsažené je ABSOLUTNĚ POTŘEBA ZNÁT před tím než zkusíte Dálkové.

Je také důležité připomenout si proč Dálkové nazýváme takto. Dálková sekce je navržena tak, aby odpovídala na věci od uživatelů JINAK než vy — vlastně reguje na věci, které se dějí na IRC okolo vás a umožní ostatním uživatelům „dálkově ovládat“ vaše mIRC. Všechno podle určitých Dálkových vlastností implementujete vy. Mnoho příkladů nemůže být testováno jednoduše posláním příkazů nebo napsáním textu sám sobě. Musíte to poslat nějakému jinému klientu nebo dělat věci aby se daná věc na IRC stala.

Dálková sekce funguje v těsné součinnosti se sekcí Uživatelé. V dálkové sekci definujete Skripty pro lidi v sekci Uživatelé. Každý Uživatelve vašem seznamu uživatelů, může mít přiřazenu jednu nebo více úrovní. Tyto úrovně určují, ke kterým akcím má uživatel přístup nebo co se stane, když uživatelé dělají nějaké věci. V skeci (dálkových) Skriptů můžete definovat, jak bude mIRC reagovat na věci dějící se na IRC, v CTCP a (Raw) řádcích Akcí. Výchozím nastavením je, že seznam dálkových uživatelů, proměnné a skripty jsou uloženy v souboru remote.ini.