Programování mIRC XIII. – Zpracování Raw

V menu Nástroje/Dálkové skripty mIRC také nabízí možnost zpracovat všechny server <> klient (mIRC) procesy přímo a způsobem jakým chcete. Funguje to stejně jako Dálkové Akce s vyjímkou, že mIRC sleduje ČÍSELNÉ akce. Tyto čísla ze serveru jsou popsány v IRC RFC1459. Raději používejte Raw Skripty -pouze- když přesně víte k čemu jsou a opravdu je potřebujete. Špatné použití Raw Skriptu může úplně zhroutit mIRC. Může přeprogramovat všechny rutiny napsané v mIRC. Příklad:
322:*mirc*:/echo 2 $1-

To vypíše všechny řádky, které obsahují slovo „mirc“ když použijete /list pro seznam kanálů (to je velmi intezivní test).

K vypsání druhé řádky z /whois do aktivního okna, umístěte následující řádky do vaší Raw sekce (sledování zapnuto):
raw 311:*:echo 5 $active *** $2-
raw 319:*:echo 5 $active *** $2-

To zobrzazí řádky uživatele a kanálů. Čísla pro ostatní /whois odezvy jsou: 312, server; 313, ircop; 301, pryč; 317, nečinnost; a 318, konec. Pro úplné /whois echo, jednoduše nahraďte předchozí řádky těmito čísly.

K prohledání čísel použitých servery můžete použít nový identifikátor $numeric, který obsahuje číslo (raw) akce, která proběhla. V IRC RFC1459, Sekci 6; Číselné odezvy, si můžete prohlédnout všechny čísla, jména a stringy odezvy.