Instalace mIRC

mIRC je distribuován v samorozbalujícím archívu, který nainstaluje mIRC do vašeho PC. Je jako mnoho ostatních programů z Internetu. Nejdříve si musíte vybrat jaké mIRC budete chtít používat. mIRC je dostupné v 32-bitové verzi pro operační systémy jako jsou Windows 95, 98, Millenium Edition, 2000, XP nebo VISTA.

Nyní jste připraveni ke stažení správné verze mIRC archívu z některé mIRC www stránky. Spusťte svůj www prohlížeč a jděte na http://www.mirc.cz . Uvidíte zde linku na stahovací stránku. Jednoduše uložte vybraný soubor na svůj harddisk. Vyberte si adresář na svém harddisku, kde tento soubor později najdete. Buďte trpěliví, stahování mIRC může trvat i několik minut…

Co teď dál? Instalace do vašeho počítače!

Nyní jste stáhnuli mIRC, jste tudíž připraveni k instalaci mIRC do svého PC. Nezapoměli jste jméno souboru, který jste zrovna stáhli? Hledejte ho na svém harddisku. Když ho najdete, dvojkliknutím ho spusťte. To zahájí instalaci mIRC. Program se vás zeptá, zda jste přečetli uživatelskou licenci, a pak se dotáže na ‚Cílový adresář‘; adresář na vašem harddisku, kam si přejete mIRC nainstalovat. Normálně je nastaven c:mirc adresář, to stačí. Klikněte na ‚OK‘ a nakonec na ‚Install‘ tlačítko a je to hotovo! Instalátor se již postará o vše.

Nyní první spuštění mIRC.

mIRC je nyní nainstalováno na vašem PC a připraveno k použití. Před tím, než budete pokračovat, přesvědčte se, zda jste připojeni k Internetu. Jednoduše se připojte přes modem, nebo svůj druh připojení, ok? Nyní se podívejte po malé mIRC ikoně v Nabídce Start ve skupině programy a pak mIRC. Na tuto ikonu klikněte a tím spustíte mIRC.

mIRC spouštějící se poprvé spustí i menu Možnosti. Zde je potřeba vyplnit základní údaje. Pouze napoprvé je hlavní ‚Připojení‘ možnost důležitá. Je úplně nahoře v seznamu kategorií. Zapomeňte zatím na všechny ostatní možnosti v menu. Vyplňte řádky s Jménem, E-mailovou adresou, Přezdívkou a Alternativní;

* Jméno: Vaše jméno (např. Josef Vomáčka)
* E-mailová adresa: Vaše emailová adresa (např. j.vomacka@lamasoft.cz)
* Přezdívka: Přezdívka v délce 1-9 znaků jakou budete užívat na IRC (např. Pepan)
* Alternativní: Pokud již někdo používá vaši přezdívku na IRC, můžete si vybrat náhradní. (např. Pepan2)

Můžete si vybrat jiný IRC server pokud chcete, ale výchozí Libovolný EFnet server je dobrý. Nemusíte *mít* a používat skutečné Jméno a emailovou adresu, pokud chcete být neznámí. Vidíte to malé zatrhávátko ‚Neviditelný mód‘ ? Doporučujeme aktivovat tuto možnost jako ochranu před hledáním na serveru.

Nyní je vše nastaveno, klikněte na velké tlačítko ‚Připojit k IRC Serveru‘ a zakrátko budete na IRC. Gratulujeme! A výborně; příště už tohle nastavovat nebude třeba 🙂

Co se stalo?

Nemějte obavy a dívejte se kolem… Několik věcí se událo. mIRC (doufejme) zajistil připojení k nějakému EFnet IRC serveru. Tento server vám pošle několik zpráv o stavu systému ve ‚Stav‘ okně. Také mIRC Složka kanálů se zobrazí. Prohlédněte si ji pozorně; zobrazuje výběr nejpopulárnějších IRC kanálů dostupných na celém světě. Chcete zkusit jeden z nich? Můžete dvojklikem na kterýkoliv kanál v seznamu.

Když přidete do kanálu, zobrazí se nové okno na tvé obrazovce. Jména v jeho pravém sloupci jsou lidé, kteří povídají již v tomto kanále. Vlevo je okno, kde probíhá konverzace. Zkuste říci ‚Hi!‘ (Nazdar) lidem v kanále, prostě napište svůj text v řádku pod oknem kanálu… Příjemnou zábavu!

Pro odchod z kanálu, klikněte na tlačítko pro zavření okna, které je nahoře vpravo okna kanálu.

Hej, to je zábava!

Juu to je.. Jak vidíte, nebylo příliš těžké získat přístup na IRC. A teď, když jste se dostali tak daleko, můžete toho mnoho prozkoumat! krátký seznam kanálů co jste viděli nebyl úplný. Jsou tu tisíce kanálů na této IRC síti. Můžete napsat příkaz /list a uvidíte všechny.

Tip: V menu Příkazy – nahoře na vaší obrazovce – najdete základní mIRC příkazy. To může být užitečné pokud nevíte, k čemu slouží.

Snadno se můžete připojit k jiným IRC sítím. Jak jste již viděli, v Soubor/Možnosti/Připojení menu si můžete vybrat ostatní IRC sítě a ostatní IRC servery. Klikněte na velké tlačítko ‚Připojit k IRC serveru‘ pro připojení k jiné síti. Zkusíte to?

Pokud chcete mluvit s nějakými přáteli na IRC, ujistěte se, zda jste na stejné IRC síti. Znalost kanálu, kde se povídá, ale nevědět jaká síť je jako hledání hlavní ulice, ale nevědět v jakém městě.

To že máte nainstalovaný mIRC vám dodalo novou zkušenost. Z počátku všechno vypadalo velmi zmateně, ale na to si právě musíte zvyknout. A nezapomeňte; jsou vždy přátelští lidé okolo, kteří vám mohou pomoci… jednoduše se ptejte jestliže potřebujete pomoci!

Můžete se odpojit z IRC pomocí tlačítka nahoře vlevo v liště tlačítek. Vypadá jako blesk. Před odpojením doporučujeme vyzkoušet některá ostatní tlačítka. Určitě je později využijete.